Καινοτόμο φάρμακο για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας της Ελληνικής Εταιρείας Amyndas Pharmaceuticals

Tην πρώτη πειραματική κλινική μελέτη για το καινοτόμο φάρμακο AMY-101, σε ενήλικες με περιοδοντική νόσο ανακοίνωσε η ελληνική φαρμακευτική start-up, Amyndas Pharmaceuticals, που πρωτοπορεί διεθνώς στον τομέα των αντιφλεγμονωδών θεραπειών.

Πρόκειται για την κλινική δοκιμή του νέου φαρμάκου ΑMY-101, η οποία θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ, και στόχος της είναι να αξιολογηθεί αν το φάρμακο αυτό μπορεί να βελτιώσει την ιατρική φροντίδα στους ασθενείς. Η ιδέα για την κλινική μελέτη στηρίχθηκε στην ανακάλυψη ότι το AMY-101 ελαττώνει σημαντικά την περιοδοντική φλεγμονή σε πιθήκους, την οποία έκαναν οι δύο Έλληνες καθηγητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο Δρ. Γιάννης Λάμπρης (JohnLambris), διεθνώς καταξιωμένος ανοσολόγος, και ο Δρ. Γιώργος Χατζησιεγκαλλής (George Hajishengallis), διακεκριμένος ερευνητής στην ανοσολογία για τις παθήσεις του στόματος. Τα ελπιδοφόρα αυτά αποτελέσματα έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη του AMY-101 ως πιθανή θεραπεία για την περιοδοντική νόσο του ανθρώπου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η δράση του μπορεί να περιορίσει την τοπική φλεγμονή που δημιουργείται στην περιοδοντίτιδα και να αλλάξει την ισορροπία των βακτηρίων στα ούλα, παράγοντας ένα συνολικά ευεργετικό αποτέλεσμα.

Η περιοδοντίτιδα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας των δοντιών σε ενήλικες, καθώς και μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες παγκοσμίως που επηρεάζει περίπου το 20-50% του πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Περίπου 743 εκατομμύρια άνθρωποι (δηλαδή το 11,2% του παγκόσμιου πληθυσμού) έχουν κάποια σοβαρή μορφή περιοδοντίτιδας, η οποία μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων παθήσεων, όπως του διαβήτη, της αρθρίτιδας και των επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονώδης νόσος που οδηγεί στην προοδευτική καταστροφή των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι, δηλαδή του φατνιακού οστού και των ούλων. Για την αντιμετώπισή της, ο περιοδοντολόγος χρησιμοποιεί μια μέθοδο καθαρισμού σε βάθος και αφαιρεί την πλάκα και την πέτρα από την επιφάνεια της ρίζας των δοντιών, με στόχο τον έλεγχο της παθογόνου μικροβιακής πλάκας που έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή είναι μόνο εν μέρει αποτελεσματική. Επομένως παραμένει σημαντική θεραπευτική ανάγκη, ειδικά σε ασθενείς με προχωρημένες περιοδοντικές παθήσεις. Σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της πέτρας στους θύλακες ή για τη μείωση των περιοδοντικών θυλάκων, ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση με μοσχεύματα οστών και ιστών, για την αναγέννηση αυτών που έχουν καταστραφεί. Το AMY-101, αν η δράση του αποδειχθεί αποτελεσματική, θα αποτελέσει μια καλύτερη θεραπευτική επιλογή για εκατομμύρια ανθρώπους που μπορεί να αναπτύξουν περιοδοντική ασθένεια κάποια στιγμή στη ζωή τους,.

Η κλινική δοκιμή του AMY-101 που καθοδηγείται από μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων και κλινικών περιοδοντολόγων, διεξάγεται στο Ινστιτούτο Forsythστη Βοστώνη των ΗΠΑ, ένα κέντρο παγκοσμίως πρωτοπόρο στην έρευνα για την στοματική υγεία. Την κλινική δοκιμή επιβλέπει η Δρ HaticeHasturk, Διευθύντρια του Κέντρου Κλινικών και Μεταφραστικών Ερευνών του Ινστιτούτου Forsyth, η οποία δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε αυτή τη νέα θεραπεία σε ασθενείς με περιοδοντική φλεγμονή και αυτή είναι η πρώτη κλινική μελέτη που δοκιμάζει ένα τέτοιου τύπου φάρμακο ως πιθανή θεραπεία. Οι πληροφορίες που θα συλλέξουμε από αυτή την κλινική μελέτη μπορεί να αλλάξουν εντελώς τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τη θεραπεία των περιοδοντικών ασθενειών μέχρι σήμερα και ενδεχομένως να αναδείξουν μια νέα ανοσοτροποποιητική προσέγγιση για τη θεραπεία τους».

Σχετικά με την Amyndas Pharmaceuticals

Η Amyndas Pharmaceuticals είναι μια ελληνική φαρμακευτική start-upεταιρεία, με ένα δυναμικό ερευνητικό πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων για τη θεραπεία φλεγμονωδών νόσων, για τις οποίες είτε δεν υπάρχει έως σήμερα αποτελεσματική θεραπεία, είτε υπάρχει ανάγκη για καλύτερα και ασφαλέστερα φάρμακα.

Η Amyndas είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που αναπτύσσει πρωτότυπα φάρμακα και ήδη διεξάγει τη δεύτερη κλινική μελέτη στις ΗΠΑ, εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA). Παράλληλα, αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία που κατέχει διπλή έγκριση «ορφανού φαρμάκου» τόσο από τον Αμερικανικό όσο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, για την κλινική ανάπτυξη του AMY-101 για τη θεραπεία των σπἀνιων παθήσεων PNH (παροξυσμική νυχτερινή αιμοσφαιρινουρία) και C3G (C3 σπειραματονεφρίτιδα).

Σχετικά με το AMY-101

Το ΑΜΥ-101 ανακαλύφθηκε από τον διεθνώς καταξιωμένο ανοσολόγο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και κάτοχο της επιχορηγούμενης έδρας Dr. Ralph και Sallie Weaver στην Ερευνητική Ιατρική, Δρ. Γιάννη Λάμπρη. Πρόκειται για έναν νέας γενιάς αναστολέα του «συμπληρώματος», ένα συνθετικό πεπτίδιο που αδρανοποιεί το κομβικό αυτό βιοχημικό μονοπάτι του ανοσοποιητικού συστήματος, σταματώντας την ενεργοποίησή του. Όταν απορρυθμίζεται ή ενεργοποιείται ανεξέλεγκτα, το συμπλήρωμα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες φλεγμονώδεις επιπλοκές που συμβάλλουν στην επιδείνωση πολλών νοσημάτων με αυτοάνοση ή φλεγμονώδη αιτιολογία.

Το AMY-101 και άλλα φάρμακα που αναπτύσσει η Αmyndasπρόκειται να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά  σε κλινικές μελέτες για τη θεραπεία και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών και των επιπλοκών τους, όπως η μεταμόσχευση νεφρού με μη συμβατή ομάδα αίματος, οι σπάνιες ασθένειες PNH και C3G και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κλινική μελέτη του AMY-101 μπορείτε να δείτε στο αυτον τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ.

Επικοινωνία:
Δέσποινα Γιαγκοπούλου, PhD, MBA
Διευθύνουσα Σύμβουλος της Amyndas Pharmaceuticals
[email protected]